křemenáč dubový:
křemenáč dubový:
Křemenáče patří mezi nejkrásnější a nejvyhledávanější hřibovité druhy. Jsou oblíbené z estetických důvodů, ale i proto, že málokdy červiví, a že se nedají zaměnit za nějaké nebezpečné druhy hub. Patří mezi mykorrhizní houby, což znamená, že jsou vázány na určitého partnera (dřevinu) a této jejich vlastnosti dokáží někteří zkušenější houbaři náležitě využít. Křemenáč dubový vyrůstá v prosvětlených dubových lesích a údajně také pod osikami. Objevuje se většinou ve skupinách a setkat se s ním můžeme zhruba od června do října. Poznáme jej podle třeně, který při poranění červená a jehož povrch zdobí husté hnědočervené až narezavělé šupinky.
Kuchyňské využití: Je všestranně využitelný, uplatní se ve směsích, v omáčkách, či guláších a znamenité jsou z něho především řízky.